RSVP on FacebookShare on Facebook
September 18, 2016
1:00 – 4:30PM
Lincoln, NE
  • Architect Home Tour
  • Architect Home Tour
  • Architect Home Tour
7205 Shamrock Ct.

Dave Johnson Residence
Architect: Dave Johnson, AIA

This home, in the Carriage Park Neighborhood, was built in 1976, and purchased and renovated in phases by Dave Johnson and Lisa Darlington beginning in 2013. The unique interior and exterior features of this renovation were designed by Johnson, Principal and Owner of Studio951 Architects.

The centerpiece of the main level is a large walnut table projecting out from the kitchen island. Johnson designed the table, which comfortably seats 12. The walnut pieces comprising the table top were chosen by the homeowners, attention was paid to the selection of pieces that form the organic edge of the table.

The muted color palette throughout the house reflects the owners’ love of the prairie and the ancient links and coastline of Scotland. The stair rail was designed by Johnson to evoke strong winds blowing through the tall grass prairie and the Scottish coastal dunes. The original kitchen was enclosed to create a large main level laundry and utility room. The fireplace was removed, resulting in an ideal background for the large canvas by renowned Nebraska artist Larry Roots. A bit of whimsy can be seen in the basement bathroom, reflecting the brilliance of a prairie or coastal sunset. The detailed tiling in this space was installed with unparalleled patience by Mynor Herrera.

The remodeled master suite features a large walk-in closet that combined two smaller closet areas separated by a hallway. Custom cabinetry throughout the master suite was designed to provide ample storage, a library, and an office area.

Steel gabions filled with Mexican black beach pebble comprise the front and back yard columns, as well as the mailbox base. In the back yard, the existing deck was retained and a natural cedar ramada added.

The exterior was refreshed by painting the original red brick and yellow siding in natural tones, adding black canvas and steel awnings to the back of the house, resurfacing the red-shingled roof in black, and by replacing the existing garage door with paneled opaque glass framed in bronze.

The selection and placement of the plantings was intended create a natural enclosure that varies seamlessly throughout the year.

AIA LincolnArchitectural Foundation of Nebraska